Castingwoorden

Boeker

Een boeker werkt bij een modellen en/of castingbureau en brengt opdrachtgevers met fotomodellen/(trainings)acteurs/(edel)figuranten in contact.

Request

Hier wordt een model naar aanleiding van het portfolio uitgenodigd voor een casting.

Portfolio

Een portfolio is een boek waarmee een model testfoto's/ tearsheets presenteert naar opdrachtgevers. Als model moet je ervoor zorgen dat je portfolio gevarieerd is en dat je sterke kanten goed naar voren komen.

Tearsheets

Dit zijn gepubliceerde foto's van modellen in magazines.

Setcards

Als een model een portfolio heeft opgebouwd kunnen er setcards worden gemaakt. Een setcard is het visitekaartje van het model, maar dan op A5-formaat. Op de voorkant staat een close-up, de achterkant bevat een aantal kleinere foto's plus maten en naam van het model.

Casting

Een casting is een ontmoeting tussen de klant en verschillende modellen. De klant bepaalt na de casting voor welke modellen hij kiest. Met een casting verdient het model niets. Wel proberen wij altijd een reiskostenvergoeding te regelen voor de modellen.

Call-back

Als het model goed bevallen is op de casting kan het zijn dat het model samen met een aantal andere modellen nog een keer terug moet komen. Tijdens een call-back verdient het model niets. Natuurlijk is de kans bij een call-back groter dat de opdracht doorgaat.

Go-sees

Inside Out Models maakt voor het model een afspraak bij een opdrachtgever zodat deze persoonlijk zijn of haar portfolio kan laten zien.

Optie

Als de opdrachtgever nog niet zeker weet of hij een bepaald model wil boeken, zet hij deze in optie. Dat wil zeggen dat het model nog niet zeker is van de opdracht. Meestal wordt dit een dag van tevoren definitief doorgegeven.

Database

Tegenwoordig kunnen modellen zich ook presenteren via internet. Inside Out Models heeft een database waarin alle modellen staan. 24/7 kan een opdrachtgever zien wat Inside Out Models te bieden heeft en direct modellen boeken.

Boeking

Voor een definitieve boeking wordt een afspraak gemaakt tussen het model en de opdrachtgever. Opdrachtgever zal op een bepaalde dag met het model werken waardoor het model niet beschikbaar is voor andere opdrachten of ander modellen/castingbureau.
De boeker licht het model in aangaande het volgende:

  • Dag/datum/aanvangstijdstip van de boeking
  • Adres alwaar de opdracht plaats vindt
  • Duur boeking
  • Eventuele kleding, attributen/props, accessoires die meegenomen moeten worden
  • Vergoeding, eventuele reiskosten

Mooi weer-boeking

Deze boeking gaat alleen door als het mooi weer is. Dit geldt uiteraard alleen voor opdrachten in de buitenlucht. Het model wordt hierover door de boeker geïnformeerd.

Fashion model

Een fashion model heeft de juiste maten en looks en kan dan ook voor vele doeleinden ingezet worden. Een fashion model heeft hoofdzakelijk werkzaamheden op het gebied van mode en werkt veel internationaal.

Special model

Dit model voldoet niet aan de eisen van een fashion model, maar heeft wel iets 'speciaals' en is meestal kleiner maar heeft uiteraard wel een goede uitstraling. Een special model wordt veel gebruikt in opdrachten voor reclame. 

Stylist

De stylist is de persoon die verantwoordelijk is voor kleding, schoenen en accessoires. Hij/zij bepaalt samen met de fotograaf de sfeer die weergegeven moet worden.

Hairstylist

De hairstylist is iemand die ervoor zorgt dat je kapsel altijd goed in model gebracht wordt.

Visagist

De visagist is iemand die ervoor zorgt dat het model er goed uitziet. Hij/zij zorgt voor een goede foto c.q. film-make up en doet ook vaak het haar bij een model.

Look-a-like

Een look-a-like is iemand die qua uiterlijk, mimiek en doen en laten op een bekende persoon lijkt.